Aktywne filtry

Smalec z tradycyjną cebulką lub mniej typową żurawiną, a także rozmaite tłuszcze do smażenia używane w piekarnictwie – tego typu produkty znajdziesz w iPublimar. Poznaj naszą ofertę i wybierz tłuszcze sprzyjające pozytywnym efektom kulinarnych działań!

Smalec

Kojarzący się z tradycyjnymi smakami, obecny na wiejskich stołach podczas uroczystości oraz zawierający liczne dodatki, takie jak boczek, skwarki, cebula, jabłko i majeranek, smalec to wyrób pochodzenia zwierzęcego wytwarzany najczęściej z tłuszczu wieprzowego. Produkuje się go również z gęsi, kaczki czy dzika – z części zawierających sporo tłuszczu, czyli boczku, słoniny bądź podgardla. Proces powstawania smalcu polega na wytopieniu w wysokiej temperaturze surowych tłuszczy.

Smalec wykorzystuje się  głównie w cukiernictwie i piekarnictwie. W Wielkiej Brytanii stanowi on składnik tradycyjnych ciastek mince pie spożywanych głównie w czasie Bożego Narodzenia. W Polsce smalec podaje się często na pieczywie z kiszonym ogórkiem.
W diecie wegetariańskiej i wegańskiej stosuje się roślinną wersję smalcu, którą przygotowuje się z fasoli, jabłek i cebuli. Jest to smaczna i bogatsza w wartości odżywcze alternatywa dla zwierzęcego tłuszczu.

Smalce smakowe w iPublimar

W naszym sklepie proponujemy interesujące warianty smakowe smalcu produkowane przez renomowane marki, takie jak Agro-Top. Firma przykłada ogromną wagę do jakości swoich produktów, dbając o staranny dobór surowców od sprawdzonych dostawców oraz inwestując w rozwój nowoczesnych technologii produkcji.

Polecamy na przykład smalec myśliwski premium zawierający tłuszcz z dzika i inspirowany tradycją polskiej kultury łowieckiej. Jego unikalny smak powstaje z połączenia skwarek i mięsa dzika oraz cząbru i czarnego pieprzu. Jeśli szukasz leśnych aromatów, koniecznie sięgnij po ten wyrób.

W ofercie Agro-Top znajduje się również smalec z żurawiną i chilli o niepowtarzalnym smaku łączącym słodycz owocu z pikantnością papryki. Ten wzbogacony o skwarki, majeranek i czosnek tłuszcz doskonale sprawdza się jako dodatek do świeżego chleba, chrupkiego pieczywa i ryżowych wafli.

Polecamy również smalec z boczkiem i cebulką produkowany przez Zakłady Mięsne Łuków, jedną z najstarszych polskich firm oferujących wędliny i konserwy w Polsce. Smalec jest sterylizowany, co gwarantuje mu długą trwałość.

Tłuszcze zwierzęce do smażenia

W iPublimar oferujemy rozmaite rodzaje tłuszczów zwierzęcych doskonałych do kanapek, a także do smażenia.

Wieprzowe

Polecamy między innymi tłuszcze zwierzęce od firmy Agro-Top gwarantującej jakościowe wyroby  powstające ze starannie dobranych surowców od sprawdzonych dostawców. Smalec wieprzowy rafinowany od tego producenta charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia wynoszącą 220 stopni Celsjusza oraz jednolitą, idealną do smarowania konsystencją. Ma też neutralny zapach i smak oraz białą bądź jasnokremową barwę. Nadaje się do smażenia, pieczenia i frytowania.

Możesz się również zdecydować na szmalczyk nadwiślański zawierający wyselekcjonowane mięso wieprzowe. Wyrób doskonale nadaje się do smarowania kanapek, świetnie smakuje zwłaszcza w połączeniu ze smażoną cebulką nadającej mu charakterystycznego aromatu. Smalczyk jest produkowany przez rodzinną firmę Publima założoną w 1991 roku. W ofercie przedsiębiorstwa znajduje się między innymi kiełbasa wiejska z Lipska, która w 2015 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wołowe

Wspomniany wyżej Agro-Top, którego wyroby kupisz w naszym sklepie, zajmuje się wytwarzaniem nie tylko produktów wieprzowych, lecz także wołowych. Tłuszcz wołowy otrzymuje się z tkanki tłuszczowej bydła, charakteryzuje się on wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych poprawiających jego stabilność termiczną i zmniejszających podatność na utlenienie. Ponadto ma on neutralny zapach i bardzo dobre właściwości fizyko-chemiczne. Dzięki temu doskonale sprawdza się do smażenia i pieczenia, chętnie sięgają więc po niego profesjonalni kucharze. Tłuszcz wołowy stanowi składnik wielu popularnych dań, na przykład belgijskich frytek i brytyjskiego fish and chips.

Gęsie

W iPublimar polecamy również smalec gęsi, który jest od wieków ceniony za swoje nieprzeciętne właściwości. Pozyskiwany z gęsi mających dostęp do naturalnego wybiegu tłuszcz stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, cechuje się ponadto kremową konsystencją, brakiem zapachu oraz subtelnym smakiem.

Kacze

W naszej ofercie tłuszczów zwierzęcych od Agro-Top znajduje się także smalec kaczy. Charakteryzuje się on delikatnym smakiem nadającym potrawom głębię i unikalność. Sprawdza się podczas przygotowywania drobiu, smażenia jajek, pieczenia ziemniaków, a także jako składnik zup. Stanowi ponadto odpowiednią bazę do pasztetów oraz dań przyrządzanych z ryb i owoców morza.

Tłuszcze roślinne

W iPublimar proponujemy nie tylko tłuszcze smakowe, doskonałe na kanapki czy wołowe, wieprzowe, gęsie i kacze do smażenia, lecz także roślinne. Kupisz u nas na przykład tłuszcz roślinny stworzony w całości z oleju palmowego. Charakteryzuje go temperatura dymienia wynosząca 220 stopni Celsjusza, jednolita, półpłynna konsystencja oraz barwa od kremowej po żółtą.

Tłuszcze do smażenia – jakie powinny być?

By zagwarantować bezpieczeństwo i smak potrawom, nasze tłuszcze do smażenia wyróżniają się pewnymi właściwościami, takimi jak:

Wysoka temperatura dymienia

Dobre tłuszcze do smażenia to takie, które są w stanie znieść wysokie temperatury bez rozkładania się na szkodliwe substancje. Wysoka temperatura dymienia oznacza, że tłuszczu można użyć do smażenia bez ryzyka jego przypalenia, negatywnego wpływu na smak potraw i bezpieczeństwo ich spożycia. Do produktów o wysokiej temperaturze dymienia należy smalec zwierzęcy, olej palmowy, rzepakowy i kokosowy.

Stabilność oksydacyjna

Kolejną istotną cechą tłuszczu zwierzęcego czy roślinnego do smażenia jest odporność na utlenianie. Smalec czy olej nie powinien też tworzyć szkodliwych wolnych rodników. Wysoką stabilnością charakteryzują się na przykład tłuszcze nasycone, takie jak smalec i masło klarowane, oraz niektóre spośród olejów roślinnych, oliwa z oliwek czy olej rzepakowy.

Odpowiednia konsystencja

Tłuszcze do smażenia powinny również cechować się odpowiednią konsystencją umożliwiającą ich wygodne stosowanie. Warto, by były na tyle płynne i smarowne, aby dokładnie pokryć całą powierzchnię patelni.

Zobacz, jakie wieprzowe, wołowe, gęsie i kacze tłuszcze proponujemy, a następnie sięgnij po te dobrane do swoich obecnych potrzeb!