Kategorie
Wędliny w plastrach
Wędliny w plastrach
Soczysta polędwica w plastrach, aromatyczne salami, intensywniejsza w smaku krakowska – te wyroby wędliniarskie oraz wiele innych znajdziesz w iPublimar. Zajrzyj więc do naszej oferty, sprawdź, jakiego rodzaju pyszne wędliny proponujemy, a następnie sięgnij po te najsmaczniejsze.
Salami w plastrach
Rozpoznawalna na całym świecie wędlina w plastrach to między innymi salami. Jej podstawą jest mieszanka chudego mięsa i tłuszczu. Zazwyczaj przygotowuje się ją z wieprzowiny, choć zdarzają się również wersje z drobiu, wołowiny, jagnięciny, dziczyzny i koniny. Niektóre rodzaje salami łączą różne mięsa, dzięki czemu zyskują niepowtarzalny smak. Salami w plastrach zawiera mnogość przypraw, którym to zawdzięcza swój aromat i popularność. Doprawia się je solą, ziarnistym pieprzem, czosnkiem i chilli. Zdarzają się też nuty wina. W iPublimar znajdziesz na przykład salami ostródzkie marki Morliny, które doskonale sprawdza się na kanapkach z warzywami, a także jako część deski wędlin i przekąsek.
Szynka wieprzowa w plastrach
W naszej ofercie występuje również szynka wieprzowa w plastrach, która sprawdza się w sałatkach, na kanapkach, a nawet jako składnik wytrawnych roladek. Wybierając wędlinę, trzeba jednak pamiętać o zwróceniu uwagi na jej skład. Szynka wieprzowa w plastrach powinna zawierać jak najwięcej mięsa, nawet ponad 90%. Warto też, by skład był jak najprostszy i najkrótszy, nie zawierał żadnych zbędnych, najczęściej negatywnie oddziałujących na zdrowie elementów, takich jak wzmacniacze smaku i konserwanty.
Żywiecka w plastrach
Kiełbasa żywiecka to prawdziwa perła wśród wędlin z tradycją. Wywodząca się z Żywca szynka stanowi idealny wybór dla osób lubiących wędzonki o trochę subtelniejszym smaku. W przeciwieństwie do krakowskiej żywiecka w plastrach jest mniej pikantna – brak w niej gałki muszkatołowej, za to więcej mieści się w niej czosnku nadającego delikatniejszego aromatu.
W iPublimar proponujemy między innymi suchą żywiecką marki Olewnik. Przygotowywana z rozdrobnionej łopatki wieprzowej szynka wyróżnia się złożonym smakiem, delikatną strukturą i cienką osłonką.
Pierś gotowana w plastrach
Jeśli szukasz delikatnej wędliny drobiowej, która zachwyci każde podniebienie, polecamy na przykład pierś gotowaną w plastrach marki Balcerzak. Powstaje ona z najwyższej jakości fileta z indyka, dzięki czemu cechuje się lekkością pod względem kalorycznym, a jednocześnie pełnią smaku i aromatu. Pierś gotowana w plastrach stanowi doskonały wybór dla osób dbających o linię, ponieważ łączy wysoką zawartość białka z niewielką ilością tłuszczu. Idealnie nadaje się do kanapek i sałatek, sprawdza się też w formie szybkiej, dostarczającej znaczną dawkę białka przekąski.
Baleron w plastrach
Do pysznych wędlin w plastrach należy również baleron przygotowywany z karkówki wieprzowej. Mięso jest poddawane peklowaniu, delikatnie parzone i wędzone w dymie olchowym lub drzew owocowych nadającym mu wyjątkowego aromatu. Dzięki charakterystycznym przerostom tłuszczu baleron cechuje się miękkością i soczystością, doskonale komponuje się z pieczywem i chrupiącymi warzywami. Polecamy między innymi długodojrzewający baleron w plastrach od marki Balcerzak.
Polędwica w plastrach
Do jednych z najbardziej cenionych wędlin należy wieprzowa polędwica w plastrach znana ze swojej kruchej, soczystej struktury. Może ona stanowić wartościowy, dostarczający białka składnik wielu potraw, przede wszystkim sałatek, choć oczywiście równie dobrze sprawdzi się na kanapce. W iPublimar znajdziesz na przykład polędwicę sopocką marki Balcerzak, która jest przygotowywana z doskonałej jakości schabu, wyróżnia się też subtelnym aromatem wędzenia oraz lekkością związaną z niską zawartością tłuszczu wynoszącą mniej niż 4%. Ponadto polędwica w plastrach jest wyrobem bezglutenowym, dzięki czemu będzie odpowiednia również dla osób niespożywających produktów zawierających gluten.
Każda z wymienionych wędlin w plastrach należy do tradycyjnych wyrobów cenionych za niezmienny od lat smak i aromat. Bez względu na to, czy zdecydujesz się na lekką pierś drobiową, klasyczną polędwicę czy aromatyczny baleron, możesz liczyć na to, że Twoje codzienne posiłki staną się prawdziwą przyjemnością.
Wędliny w plastrach – z czym podawać?
Szynka w plastrach, salami, polędwica, żywiecka czy baleron to idealna baza wielu dań i przekąsek. Możesz przyrządzić i wypróbować choćby te niżej przedstawione.
Szparagi z szynką w plastrach
Ugotowane na półtwardo szparagi zawiń w delikatne plastry szynki dojrzewającej. Następnie piecz je w piekarniku z odrobiną oliwy i parmezanu, aż staną się złociste. Szparagi z szynką w plastrach idealnie sprawdzą się jako przystawka, dodatek do obiadu czy kolacja na ciepło. Warto podać je oczywiście z ulubionym sosem – jogurtowym, beszamelowym, musztardowym, holenderskim czy serowym.
Omlet z szynką i warzywami
To propozycja na szybki, a zarazem sycący i wartościowy posiłek. Do wcześniej zblendowanych z mąką i mlekiem jajek dodaj podczas smażenia plasterki szynki oraz pokrojone warzywa, takie jak pomidor, szpinak i papryka. Omlet smaż na maśle, aż się zetnie.
Roladki z szynką, mozzarellą i brzoskwinią
Jeśli lubisz połączenie słodkiego i słonego smaku, takie roladki mogą przypaść Ci do gustu. Wędlinę w plastrach nadziej mozzarellą i kawałkami brzoskwini z puszki bądź świeżej. Następnie zawiń je w roladki, zepnij wykałaczką i zapiekaj w piekarniku przez kilka minut, by stały się cieplejsze i bardziej aromatyczne.
Deska serów i wędlin
Polecamy również przygotowanie deski różnorodnych, smakowitych serów i wędlin w plastrach. Na takiej desce możesz umieścić na przykład takie sery jak cheddar, pleśniowe, kozie, wędzone i feta, a także wędliny w plastrach, choćby plastry salami, żywieckiej, piersi gotowanej, baleronu i polędwicy. Deskę warto uzupełnić dodatkami w postaci orzechów włoskich i laskowych, winogron, oliwek i pomidorków koktajlowych. Taka kompozycja smaków doskonale sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi czy zwykłego wieczornego relaksu po pracy.
Kolorowa sałatka z szynką i jajkiem
Na szybki, lekki i zdrowy obiad doskonale nadaje się sałatka. Pokrój na mniejsze cząstki szynkę w plastrach, ugotowane na twardo jajka, kiszone ogórki i paprykę. Dodaj również kukurydzę konserwową oraz zestaw sałat. Wszystkie składniki wymieszaj z sosem jogurtowo-majonezowym, całość dopraw solą i pieprzem oraz posyp szczypiorkiem.
Jak widać, wędliny w plastrach stanowią nie tylko smaczny i dla wielu osób podstawowy składnik kanapek. Możesz je wykorzystać również w niezliczonych wariacjach kulinarnych. Spróbuj choćby przedstawionych wyżej propozycji i odkryj nowe oblicze swoich ulubionych smaków. W iPublimar znajdziesz na tyle dużo rodzajów wędlin w plastrach, że na pewno będziesz w stanie wybrać te idealnie dla siebie i swojej rodziny.