Aktywne filtry

Wędliny

Interesują Cię pyszne wędliny drobiowe i wieprzowe dostarczane ze sklepu online prosto pod drzwi Twojego domu? W iPublimar znajdziesz ich szeroką ofertą. Salami, salceson, boczek czy polędwiczanka z warzywami to część spośród naszych propozycji – zobacz je i pozostałe smakowite produkty.

Wędliny drobiowe

Nie bez powodu wędliny drobiowe cieszą się od pokoleń popularnością w polskiej kuchni. Kurczak, indyk, gęś i kaczka to prawdziwe skarby zarówno dla smakoszy dobrze przygotowanego i doprawionego mięsa, jak i miłośników zdrowego odżywiania. W wędlinach drobiowych znajduje się pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko oraz witaminy z grupy B i minerały, takie jak magnez, cynk i potas. Produkty z drobiu zawierają ponadto mniej tłuszczu niż inne rodzaje mięsa, a to czyni je lekkostrawnym i doskonałym wyborem dla każdego, kto stawia na poprawę swojej kondycji zdrowotnej.

W iPublimar znajdziesz między innymi wędliny drobiowe firmy JBB Bałdyga działającej od 1992 roku. Przedsiębiorstwo należy do liderów branży mięsnej w Polsce, oferując ponad 200 artykułów mięsnych trafiających na stoły w całym kraju. W JBB znajdziesz z pewnością wędlinę drobiową czy inny mięsny produkt – niezależnie od tego, czy szukasz czegoś klasycznego, czy chcesz spróbować zupełnie nowego, mniej tradycyjnego smaku. Polecamy na przykład charakteryzującą się wyjątkowo delikatnym mięsem szynkę z piersi kurczaka od JBB.

Wędliny wieprzowe

Poza smacznymi wędlinami drobiowymi w naszej ofercie znajdziesz różnego typu wędliny wieprzowe – krakowską suchą, salami i wiele innych wyrobów. Ich różnorodność oraz intensywny smak i aromat sprawiają, że goszczą na stołach od pokoleń. Warto więc poznać bliżej rozmaite typy wędlin wieprzowych, by wybrać te najbardziej dopasowane do swojego kulinarnego gustu.

Krakowska sucha

Kiełbasa krakowska sucha stanowi klasykę w najlepszym wydaniu. Jest to wędlina grubo rozdrobniona wykonana ze starannie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego z dodatkiem przypraw – pieprzu, kminku i czosnku. Chrupkość, aromat i delikatność kiełbasy suchej sprawiają, że trudno jej się oprzeć. Polecamy tego typu wędlinę od marki Krakus, szczególnie że wyróżnia się ona wędzeniem olchowo-bukowym i aż 6-dniowym suszeniem nadającym jej niepowtarzalnej kruchości.

Boczek

Kolejną wędliną wieprzową uznawaną za kulinarnego ulubieńca Polaków jest boczek. Dzięki znacznej zawartości tłuszczu smak tego wyrobu cechuje się większą intensywnością. Boczek możesz serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło – grillowany, smażony lub duszony. Jego aromat doskonale wzbogaca zupy, takie jak grochówka czy kapuśniak.

Salami

Suszona wędlina o charakterystycznej białej skórce pleśniowej, czyli salami, ma bogaty smak i elegancki wygląd. W iPublimar znajdziesz między innymi tę doskonałej jakości wędlinę wieprzową od marki Łuków. Warto po nią sięgnąć ze względu na jej naturalny skład niezawierający glutaminianu i białka sojowego.

Salceson

Tradycyjną wędliną, którą dawniej wybierano znacznie częściej, jest salceson. Ten ceniony za bogactwo smaku wyrób wytwarza się z podrobów i głowizny, a następnie doprawia licznymi przyprawami, na przykład aromatycznym majerankiem i czosnkiem. Polecamy na przykład salcesonik od marki Krzyś łączący tradycję z nowoczesnym podejściem do zdrowego składu.
Wędliny wieprzowe często charakteryzują się tradycyjnym smakiem i aromatem dymu wędzarniczego docenianym przez wielu smakoszy mięsnych wyrobów.

Zachęcamy do spróbowania proponowanych w iPublimar wędlin wieprzowych – zatroszczyliśmy się o ich szeroki wybór, by każda osoba mogła zdecydować się na najbardziej odpowiadające jej smaki.

Z czym jeść wędliny?

Wędliny stanowią doskonałą bazę dla różnorodnych dań, a nie jedynie kanapek. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie wędlin w kreatywny sposób.

Zapiekanka wiejska z szynką i porem

Z wędlin stworzysz na przykład wiejską zapiekankę z ziemniakami, porem i kawałkami szynki. Wszystkie te składniki możesz zapiec pod delikatnym serem. Tego typu zapiekanka wiejska stanowi idealny pomysł na rozgrzewający w chłodne dni, sycący i zachwycający smakiem obiad.

Sałatka z szynką i jajkiem

Z drobiowych i wieprzowych wędlin możesz wykonać prostą i smaczną sałatkę. Pokrój szynkę w cienkie paski, dodaj ugotowane na twardo jajka i swoje ulubione, chrupiące warzywa. Następnie wszystkie składniki wymieszaj z majonezem, jogurtem naturalnym i garścią świeżych ziół. Taka sałatka stanowi świetny dodatek do kolacji bądź formę lekkiej przekąski w trakcie dnia.

Makaron z szynką i suszonymi pomidorami

W formie szybkiego obiadu sprawdzi się makaron z rozmaitymi dodatkami. Możesz połączyć go z podsmażoną szynką, aromatycznymi pomidorami suszonymi i aksamitnym sosem śmietanowym. Warto też dodać szczyptę parmezanu i garść rukoli.

Pizza z wędliną

Z szynką przygotujesz też domową pizzę, na przykład klasyczną margheritę, ale z dodatkiem gwarantującej większą sytość wędliny. Klasyczna margherita składa się z sosu pomidorowego, mozzarelli, oliwy z oliwek i bazylii.

Forszmak

Doskonałą metodą wykorzystania resztek wędlin jest przyrządzenie sycącego forszmaku. Ta potrawa pozwala na kulinarną improwizację, ponieważ możesz ją urozmaicić najróżniejszymi składnikami. Resztki wędlin podsmaż z cebulą, dodaj też przecier pomidorowy, paprykę, pieczarki, kiszone ogórki, ulubione przyprawy, mąkę pszenną i olej roślinny, a następnie duś wszystko na wolnym ogniu.

Wędliny wieprzowe i drobiowe mogą stać się składnikiem naprawdę wielu dań. Niezależnie od okazji ich uniwersalność pozwala na eksperymentowanie w kuchni i cieszenie się razem z bliskimi smakami wykraczającymi poza schematy. Dlatego tym bardziej zapraszamy do zakupów w sklepie internetowym iPublimar i wyboru delikatnej szynki z piersi kurczaka, krakowskiej suchej o intensywniejszym aromacie, soczystego salami czy salcesonu!