Kategorie
Smalec i tłuszcz kaczy
Smalec kaczy
Jeśli szukasz idealnego tłuszczu do smażenia, takiego, który nie traci swoich cennych właściwości w wysokich temperaturach, polecamy smalec kaczy. Podkreśla on smak potraw, nadając mu głębi i wyjątkowości. Wśród naszych produktów znajdziesz tłuszcz sprawdzający się zarówno w profesjonalnej, jak i domowej kuchni. Zapraszamy!
Smalec kaczy z iPublimar
Stabilność termiczna i wysoki punkt dymienia smalczyku kaczego sprawia, że doskonale nadaje się on do smażenia, duszenia i pieczenia. Tłuszcz ten nie przypala się i nie zmienia smaku przygotowywanych potraw. Nie powinno więc nikogo zaskakiwać, że szczególnie doceniają go profesjonaliści, restauratorzy i szefowie kuchni.
W iPublimar staramy się zadbać o jak najwyższą jakość oferowanych produktów, dlatego nasz smalczyk pochodzi z polskiej kaczki owsianej, której gwarantujemy dostęp do świeżego powietrza i wolny wybieg. Dzięki takiej metodzie hodowli smalec kaczy wyróżnia się naturalnymi walorami smakowymi i zdrowotnymi.
Tłuszcz kaczy – zastosowania w kuchni
Smalczyk kaczy charakteryzuje się kremowym odcieniem i wyjątkową, aksamitną konsystencją. Wzbogaca dania, podkreślając ich naturalne walory i nadając im niepowtarzalną głębię smaku. Sprawdza się podczas pieczenia ziemniaków, przygotowywania dań z drobiu, smażenia jajek, a także w formie dodatku do zup i gulaszy. Jest również niezastąpiony w przygotowywaniu pasztetów, którym nadaje kremowej konsystencji.
Pieczona kaczka
Kaczka pieczona w tłuszczu kaczym to jedno z dość tradycyjnych sposobów zastosowania omawianego smalczyku. Dzięki jego dodatkowi mięso nabiera soczystości, a skórka chrupkości. Tłuszczem kaczym należy nasmarować kaczkę przed pieczeniem. Warto też dodać odrobinę smalczyku już podczas pieczenia, by zapewnić mięsu równomierne pieczenie i bogatszy smak.
Ziemniaki
Smażone na tłuszczu kaczym ziemniaki stają się niezwykle chrupiące i aromatyczne. Smalczyk doskonale sprawdza się podczas smażenia, ponieważ nie przypala się łatwo. Tak przygotowane ziemniaki świetnie komponują się z pieczonym mięsem lub zaserwowane jako samodzielna przekąska.
Jajecznica
Tłuszcz kaczy to interesujący zamiennik masła czy oleju do smażenia jajek. Dzięki niemu jajecznica staje się aksamitna oraz nabiera delikatnego, a zarazem głębszego smaku. Jej skład można też uzupełnić takimi dodatkami jak szczypiorek, grzyby i ser, by stworzyć idealne śniadanie.
Pasztet
Smalczyk kaczy sprawdza się również do przygotowywania pasztetów, nadając im bogatszego aromatu i odpowiedniej wilgotności. Dodatkowo tłuszcz kaczy działa jak naturalny konserwant, sprawiając, że pasztet zachowuje świeżość przez dłuższy czas.
Zupa krem
Omawianego tłuszczyku warto też użyć jako dodatku do zup, zwłaszcza warzywnych kremów. Nada on konsystencji większej aksamitności. Smalczyku można dodać do zupy krem z brokułów, dyni i marchewki, tworząc rozgrzewające, wykwintne danie.
Smalec kaczy – właściwości
Tłuszcz kaczy ma wiele cennych właściwości zdrowotnych i kulinarnych, należy jednak zachowywać umiar w jego spożyciu. Przede wszystkim omawiany smalczyk wyróżnia się wysokim punktem dymienia oznaczającym, że można go używać do smażenia, pieczenia i innych działań kulinarnych przeprowadzanych w wysokich temperaturach. Nie zmienia on smaku przygotowywanych potraw ani nie wydziela szkodliwych substancji.
Smalec kaczy ponadto zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak A, D, E i K. Witamina A wspiera zdrowie skóry i wzroku, D jest niezbędna dla zdrowych kości, E działa jak silny przeciwutleniacz, a K wpływa pozytywnie na krzepliwość krwi. Kaczy tłuszcz jest też bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi w kwasy omega-3 korzystne dla zdrowia serca. Dzięki nim może stanowić wsparcie dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Smalec kaczy zawiera też substancje o działaniu przeciwzapalnym. Czynią go one przydatnym podczas leczenia dolegliwości związanych z zapaleniem stawów i chorobami układu oddechowego. Dzięki właściwościom nawilżającym smalczyk może pozytywnie wpływać na zdrowie skóry, pomagać w pozbyciu się problemów z suchymi skórkami czy egzemą. W kaczym tłuszczu znajdują się także aminokwasy egzogenne oddziałujące korzystnie na kondycję układu nerwowego i wątroby, a także przemianę materii. Ludzki organizm nie jest w stanie wytwarzać ich samodzielnie, dlatego należy je dostarczać razem z pożywieniem. Tłuszcz z kaczki, co ciekawe, wykazuje również właściwości poprawiające nastrój – wspomaga równowagę hormonalną, redukuje stres i napięcie oraz dodaje energii. Należy jednak pamiętać, że podobnie jak inne tłuszcze pochodzenia zwierzęcego jest bogaty w cholesterol i kalorie mogące stanowić obciążenie dla organizmu.
Zapraszamy do iPublimar po smakowity smalec kaczy o wielu prozdrowotnych właściwościach i wszechstronnym zastosowaniu!