Aktywne filtry

Występują pod wieloma postaciami, wyśmienicie smakują, uzupełniają skład wielu posiłków, zarówno tych spożywanych na zimno, jak i na ciepło – sery żółte i białe, o których mowa, odgrywają ważną rolę w codziennej diecie. Za ich wadę uważa się kaloryczność, ale ich liczne zalety, również znaczna zawartość witamin, minerałów i białka, czyni z nich dobry wybór dietetyczny. Sprawdź więc proponowane w iPublimar sery żółte i twarogowe, a następnie wybierz te dla siebie!

Sery żółte – smaczne źródło składników odżywczych

Ser żółty często określa się jako twardy i dojrzewający ser podpuszczkowy. W naszym sklepie internetowym znajdziesz jego wiele wersji. Wyrób dostarcza wielu witamin i minerałów wspierających pracę organizmu, cechuje się więc nie tylko unikalnym smakiem uwielbianym przez mnóstwo osób. W jego składzie znajdziemy na przykład witaminy A, B i D. Witamina A odgrywa ważną rolę dla kondycji wzroku, skóry i paznokci, odpowiada za regenerację komórek i wspiera układ odpornościowy. Witaminy z grupy B mają znaczenie dla układu nerwowego, pozytywnie wpływają na stan psychiczny, redukując stres i wspomagając procesy umysłowe. Witamina D oddziałuje korzystnie na kondycję kości, zapobiegając osteoporozie u osób starszych oraz krzywicy u dzieci.

Żółty ser stanowi również doskonałe źródło białka, czyli fundamentalnego składnika budującego komórki i tkanki. Zawiera także cynk i miedź – cynk wspomaga pracę układu krążenia, stabilizuje ciśnienie i chroni przed żylakami, natomiast miedź działa bakteriobójczo oraz korzystnie wpływa na serce i krążenie.

Rodzaje serów żółtych – sięgnij po swoje ulubione

Wybierając sery żółte, warto znać ich rodzaje, by w zależności od posiłku i okazji zdecydować się na odpowiednie dla siebie produkty. Wyróżnia się takie typy serów jak:

  • Szwajcarskie – charakteryzują się dużymi oczkami oraz sprężystą, zwartą strukturą. Do tej grupy należą emmentaler, radamer oraz masdamer. W iPublimar oferujemy ser dojrzewający typu szwajcarskiego wyrabiany z wysokiej jakości mleka i dojrzewający przez około cztery tygodnie.
  • Szwajcarsko-holenderskie – wyróżniają się drobnymi oczkami. Popularne w Polsce przykłady tego rodzaju produktów to sery salami i tylżycki. W naszym sklepie proponujemy ser salami ze Spółdzielczej Mleczarni Spomlek z Radzynia Podlaskiego cechujący się aksamitną strukturą i łagodnym smakiem. Ser produkowany jest z mleka polskiego pochodzenia.
  • Holenderskie – w ich strukturze występuje niewiele lub brak oczek. Mają one gładką i elastyczną konsystencję. Przykładem holenderskich serów jest gouda i edam. W naszej ofercie znajduje się na przykład gouda z dodatkiem kozieradki nadającej wyrobowi intensywnego aromatu oraz korzystnie wpływającej na wzrok.
  • Włoskie – są to sery o twardej, kruchej strukturze, typowe dla kuchni włoskiej. Do najbardziej znanych wyrobów tego rodzaju należy parmezan i grana padano.
  • Angielskie – mają łagodny, maślany smak, a ich najbardziej rozpoznawalnym przedstawicielem jest cheddar.

Sery żółte w iPublimar

Jednym z wiodących polskich producentów serów żółtych jest Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego. W naszym sklepie internetowym proponujemy artykuły tej firmy wyróżniające się doskonałą jakością oraz uznawane przez konsumentów zarówno z kraju, jak i z zagranicy. Spomlek specjalizuje się w dojrzewających serach żółtych oraz serach długodojrzewających klasy premium produkowanych z mleka pochodzącego od polskich dostawców. Polecamy na przykład ser salami od Spomlek cechujący się miękką, aksamitną strukturą. Proces jego powstania łączy tradycyjne metody serowarskie ze światowymi inspiracjami. Ser doskonale sprawdza się podczas śniadania, jako przekąska w ciągu dnia lub składnik kolacji. Dobrym wyborem jest również ser gouda z kozieradką, czyli aromatycznym ziółkiem nadającym wyrobowi unikalnego smaku i zapachu. Kozieradka korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi i wspomaga wzrok. Jej właściwości często też wykorzystuje się w kosmetyce.

Sery białe – na kanapki, do sałatek i obiadów

Białe sery to miękkie i kwasowe produkty nabiałowe niepodlegające procesowi dojrzewania. Są znane z łagodnego, niekiedy subtelnie kwaskowatego smaku i kremowej konsystencji, a ich poszczególne typu różnią się zawartością tłuszczu.

Wśród popularnych serów białych znajduje się twarożek doskonały na kanapki, ricotta idealna do nadziewania ravioli, serek wiejski o ziarnistej strukturze odpowiedni na śniadanie, mascarpone nadające kremową teksturę deserom oraz feta dodawana do greckiej sałatki czy makaronów.
W iPublimar proponujemy białe sery marki Lublanka zarządzanej przez OSM Bychawa i promującej dziedzictwo smakowe Lubelszczyzny. Twaróg półtłusty tej marki produkuje się z pasteryzowanego mleka i zakwasza bakteriami kwasu mlekowego. Sprawdza się on zarówno w kanapkach, jak i rozmaitych deserach i ciastach. Marka Lublanka, proponując swoje produkty, wspiera zdrowy styl życia i spędzanie czasu na wspólnych, rodzinnych śniadaniach.

Ser długodojrzewający

Długodojrzewające sery to podpuszczkowe wyroby mleczne, które po uformowaniu przechodzą długi czas leżakowania trwający od kilku tygodni do nawet kilku lat. Dojrzewanie odgrywa istotną rolę w kwestii smaku i twardości sera – produkty o krótszym okresie leżakowania są zazwyczaj bardziej miękkie i łagodniejsze, te dłużej dojrzewające natomiast mają odrobinę ostrzejszy smak oraz twardszą teksturę.

W iPublimar oferujemy między innymi ser długodojrzewający Bursztyn cechujący się kruchą konsystencją i wyrazistym smakiem. Proces jego produkcji obejmuje kąpiel w 26-letniej solance, po której ser dojrzewa przez 6 miesięcy. W tym czasie jest starannie pielęgnowany i ręcznie masowany.

Zapraszamy do wyboru pysznych serów w naszym sklepie internetowym – serów żółtych, długodojrzewających i twarogów!