Aktywne filtry

Warzywa w puszce i przetwory z warzyw

Dostęp do świeżych warzyw podczas chłodniejszych miesięcy jest na tyle ograniczony, że koniecznym wyborem okazują się przetwory warzywne. Tego typu produkty często wcale nie są mniej smaczne i wartościowe pod względem odżywczym od świeżych warzyw. Jak najbardziej warto po nie sięgać podczas przygotowywania posiłków dla siebie i bliskich – zaopatrz się więc w pomidory, kukurydzę, fasolę czy groszek w puszce w iPublimar i nie rezygnuj z warzyw jesienią oraz zimą!

Warzywa w puszce pełne zalet

Przetwory warzywne zimą mogą smakować znacznie lepiej od nieprzetworzonych i niekonserwowanych warzyw dostępnych w sklepie spożywczym. Ma to związek choćby z tym, że importowane produkty częściowo tracą smak i wartości odżywcze w trakcie transportu. Tymczasem warzywa używane w przetworach często trafiają do puszek niemal prosto z pola. Ich droga od zbioru do zakonserwowania jest krótka, dzięki czemu zachowują sporo witamin i minerałów.

Warzywa w puszce doskonale sprawdzają się w przypadku zabieganych osób. Nie trzeba ich myć czy obierać. Gdy masz ochotę na chili con carne, możesz na przykład sięgnąć po fasolę z puszki, a nie zwykłą, wymagającą moczenia przez kilka godzin przed gotowaniem.

Niewątpliwą zaletą przetworów warzywnych jest również ich długi termin przydatności do spożycia. Fasolkę, groszek, pomidory czy kukurydzę w puszce możesz przechowywać miesiącami bez obaw o popsucie, a następnie sięgnąć po produkt dokładnie wtedy, gdy tego potrzebujesz.

Pomidory w puszce

Wśród przetworów z warzyw szczególnie cenione w kuchni są pomidory w puszce całe lub krojone. Często zbiera się je w samym środku sezonu, kiedy smak i aromat osiągają swoje apogeum. Pomidory z puszki doskonale sprawdzają się w różnych daniach – zarówno sycących zupach i makaronach, jak i lekkich sałatkach. Bez względu na to, czy wybierzesz pomidory całe, czy może krojone, dostarczą Ci one bogactwa składników odżywczych, przede wszystkim likopenu – przeciwutleniacza, który odpowiada za czerwony kolor warzyw, obniża poziom „złego” cholesterolu i walczy z wolnymi rodnikami, zapobiegając rozwojowi różnych chorób. Pomidory w puszce dostarczają również błonnika regulującego trawienie, potasu wspomagającego serce, a także magnezu, cynku i witamin A, C, D i E.

Pamiętaj, by po otwarciu puszki przełożyć resztę niewykorzystanych pomidorów z zalewą do szklanego pojemnika. To ważne, ponieważ wnętrze puszek pokryte jest bisfenolem A mogącym przenikać do zbyt długo przechowywanego w otwartej puszce jedzenia. Bisfenol może doprowadzić do zaburzeń hormonalnych oraz zwiększyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób.

Dania z pomidorami z puszki

Pomidory z puszki są wszechstronne i błyskawiczne w użyciu. Przygotujesz z nich szczególnie aromatyczne dania zachwycające zarówno domowników, jak i gości.

Z pomidorów z puszki przyrządzisz na przykład proste i pyszne spaghetti z tuńczykiem. Jako dodatki możesz wykorzystać oliwę, czosnek, chili, oregano i bazylię. Pomidory z puszki doskonale sprawdzą się również w kremie pomidorowym z grzankami. By go przygotować, podsmaż cebulę, marchewkę i seler na oliwie, dodaj pomidory, wywar warzywny i tymianek. Całość zmiksuj na gładki krem i podawaj z chrupiącymi grzankami czosnkowymi lub kleksem śmietany.

Kukurydza w puszce

Kolejnym warzywem w puszce, po które warto sięgać, by uzupełnić potrawy zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych, jest kukurydza. Zawiera ona niewiele kalorii, a zarazem doskonale syci, dlatego sprawdza się u osób będących na diecie odchudzającej. Kukurydza w puszce to również skarbnica minerałów, takich jak potas, fosfor i magnez wspomagających serce, układ nerwowy i mięśnie.

Dania z kukurydzą w puszce

Konserwową kukurydzę możesz dodać do sałatek, zup i zapiekanek. Często stanowi ona ważny składnik potraw meksykańskich. Kukurydzę z puszki nadającą posiłkowi słodkiego akcentu wykorzystasz na przykład w chili con carne, czyli pikantnym daniu z mielonym mięsem, czerwoną fasolą i pomidorami. Omawiane warzywo sprawdzi się też w tacos, czyli chrupiącej tortilli wypełnionej mięsem i warzywami.

Kukurydza z puszki doskonale odnajduje się również w kuchni azjatyckiej – na przykład indyjskim curry, czyli kremowym i pełnym przypraw daniu z kurczakiem, a także tajskiej zupie z kurczakiem, mlekiem kokosowym i trawą cytrynową.

Groszek w puszce

W groszku znajduje się mnóstwo składników wspierających zdrowie, takich jak białko, błonnik, witaminy C i K oraz minerały jak żelazo, potas i fosfor. Warzywo stanowi również źródło błonnika wspomagającego równowagę bakteryjną w jelitach i wspierającego stabilizację gospodarki cukrowej w organizmie. W groszku w puszce znajdziesz też witaminę C wzmacniającą odporność i chroniącą przed infekcjami, a także witaminę K mającą znaczenie dla zdrowia kości i prawidłowej krzepliwości krwi.

Potrawy z groszkiem w puszce

Jako smaczny dodatek do obiadu sprawdzi się marchewka z groszkiem z puszki. Podsmaż ją na maśle oraz dodaj odrobinę miodu i soku z cytryny, by podkreślić smak. Inną pyszną propozycją jest hummus z zielonym groszkiem, ciecierzycą, pastą sezamową, oliwą, czosnkiem i cytryną. Hummus podawaj z chrupiącą pitą lub warzywami w formie słupków.

Biała i czerwona fasola w puszce

W iPublimar polecamy również fasolę w puszce, która zawiera mnóstwo błonnika gwarantującego lepsze działanie układu pokarmowego. W warzywie znajdują się też witaminy z grupy B wspierające układ nerwowy oraz solidna dawka potasu, magnezu, żelaza, wapnia, selenu i cynku. Dzięki wysokiej zawartości białka roślinnego fasola z puszki to dobry wybór dla każdego, kto szuka zdrowych alternatyw dla mięsa.

Dania z fasolą w puszce

Jako sycąca i rozgrzewająca potrawa z wykorzystaniem fasoli z puszki sprawdzi się duszona w sosie pomidorowym biała kiełbasa. Inną propozycją posiłku z fasolą jest wegański, kremowy pasztet z dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw.

Zapraszamy do zakupu pomidorów krojonych w puszce, fasoli czerwonej i białej, kukurydzy i groszku konserwowego w naszym sklepie internetowym. Zgromadź zapasy warzywnych przetworów i nie obawiaj się, że kiedykolwiek zabraknie Ci ich podczas gotowania!