Kategorie
Smalce smakowe: ze skwarkami, z cebulką i z boczkiem
Smalce smakowe
Chrupiąca kromka świeżego pieczywa obficie posmarowana smalcem ze skwarkami, boczkiem i cebulką z dodatkiem kiszonego ogórka – dla wielu osób to smak przywołujący wspomnienia z dzieciństwa. Nikogo nie zaskakuje więc, że tradycyjny smalczyk gości w jadłospisach wielu polskich restauracji, często pojawia się też w menu weselnych i jarmarkowych. Sprawdź ofertę iPublimar i sięgnij już dziś po wyjątkowe smalce smakowe!
Smalec ze skwarkami, boczkiem i cebulką – tradycyjne produkty w iPublimar
W naszym sklepie internetowym znalazły się propozycje smalcu smakowego odpowiednie zarówno dla wielbicieli tradycyjnych smaków, jak i tych bardziej nietypowych. Smalec jest tłuszczem o półstałej konsystencji powstającym przez wytapianie zwierzęcego tłuszczu, zazwyczaj wieprzowego. W Polsce taki domowy smalczyk ze skwarkami podaje się często ze smażoną cebulką oraz doprawia pieprzem i majerankiem. Serwuje się go zazwyczaj z chrupiącym pieczywem i piklami. Smalec smakowy stanowi klasyczną przekąskę do podania między głównymi posiłkami lub w formie zakąski do wódki.
W iPublimar znajdziesz między innymi smalec ze skwarkami od Zakładów Mięsnych Laskopol, które od 1993 roku oferują produkty doskonałej jakości wytwarzane w malowniczej Limanowej. Polecamy również tradycyjny smalec ze skwarkami od firmy Korona – jego produkcja opiera się na staropolskich recepturach, a każdy składnik starannie dobierany.
Dla miłośników dziczyzny dobrym wyborem będzie smalec myśliwski z dzika od firmy Agro-Top. Wyrób łączy mięso z dzika i skwarki z czarnym pieprzem i aromatycznym cząbrem. Osobom szukającym oryginalnych połączeń smakowych przypadnie do gustu smalec z ostrym chilli i słodką żurawiną, również od marki Agro-Top.
Smalec ze skwarkami – jak go jeść?
Klasyk polskiej kuchni, jakim bez wątpienia jest smalczyk, możesz podawać na wiele sposobów. Przede wszystkim wyrób sprawdza się w tradycyjnej wersji smarowidła do kanapek – zwłaszcza jeśli sięgniesz po świeżą kromkę chleba na zakwasie i kiszone ogórki. Tak przygotujesz wiejskie, sycące śniadanie.
Smalec ze skwarkami i cebulką nie stanowi jednak wyłącznie smacznego dodatku do pieczywa. Wykorzystasz go w kuchni również na wiele innych sposobów, nadając daniom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Smalec z boczkiem możesz dodać choćby do pieczonych ziemniaków. Zyskasz w ten sposób warzywa o intensywniejszym smaku oraz bardziej kremowej, rozpływającej się wręcz w ustach konsystencji. Kolejnym daniem, które nabierze dzięki odrobinie smalcu pełniejszego smaku, są placki ziemniaczane. Dzięki tłuszczykowi staną się bardziej chrupiące, delikatne i aromatyczne. Smalec ze skwarkami możesz wykorzystać również do podsmażenia mięsa, a także jako dodatek do tradycyjnego bigosu lub kapuśniaku. Wystarczy niewielka ilość tłuszczyku, by tradycyjna potrawa kuchni polskiej zyskała jeszcze lepszy smak i aromat!
Sam smalczyk ze skwarkami możesz również uzupełnić innymi składnikami, takimi jak cebulka, majeranek, czosnek i chilli. Chcąc nadać mu lekko słodkawy smak, dodaj startego jabłka. Jeśli zależy Ci na większej zawartości białka, dołącz białą kiełbasę lub wędzony boczek. Nie zapominaj też o ziołach. Rozmaryn, oregano, bazylia i tymianek doskonale komponują się ze smalcem – ważne jednak, by były jak najświeższe. Jeżeli doceniasz intensywniejsze nuty w posiłkach, możesz dodać wędzoną paprykę, czarny pieprz lub papryczkę chilli.
Smalce smakowe a wartości odżywcze
Smalec ze skwarkami zawiera szereg składników odżywczych, które przynoszą liczne korzyści zdrowotne. Ważne jednak, by spożywać go w umiarkowanej ilości. Smalec jest bogaty w witaminy A, D, E i K niezbędne dla zachowania dobrej kondycji zdrowotnej. Witamina A wspiera zdrowie skóry i wzroku, D pomaga we wchłanianiu wapnia, E działa jako silny antyoksydant, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym, a K odgrywa ważna rolę dla zdrowia kości. Witaminy pomagają w zachowaniu prawidłowego funkcjonowania układów w organizmie, między innymi układu odpornościowego.
W smalcu ze skwarkami i cebulą znajdują się również ważne kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, palmitynowy i stearynowy. Linolowy kwas wpływa pozytywnie przede wszystkim na stan serca oraz obniża poziom „złego” cholesterolu LDL.
W smalcu smakowym występują również witaminy z grupy B, takie jak B12, B6 i kwas foliowy (witamina B9) istotne między innymi dla prawidłowego działania układu nerwowego. Witamina B12 wspiera też produkcję czerwonych krwinek, a B6 pozytywnie wpływa na metabolizm białek i syntezę neuroprzekaźników, takich jak dopamina, serotonina i GABA regulujących nastrój, apetyt, sen oraz reakcje na stres.
Spożywany z umiarem smalczyk z cebulką przyczynia się do polepszenia działania układu nerwowego i odpornościowego oraz kondycji serca. Dzięki znacznej zawartości witamin A, D, E i K pomaga zachować zdrowie oczu, skóry i kości. Z drugiej strony warto mieć na uwadze, że osoby borykające się z podwyższonym poziomem „złego” cholesterolu powinny unikać smalcu w nadmiarowych ilościach. Włączenie smalczyku do diety w sposób kontrolowany może natomiast stanowić część zrównoważonego odżywiania.
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego i wyboru tradycyjnych polskich wyrobów –wyróżniającego się prostym składem smalczyku od firmy Kabanos, smalcu z dodatkiem słodkiej żurawiny i ostrego chilli od marki Agro-Top czy smakowitego smalczyku szlacheckiego z odrobiną czosnku niedźwiedziego od firmy Olewnik!