Kategorie
Smalec wieprzowy i słonina
Smalec wieprzowy i słonina
Jeśli masz czasem ochotę na powrót do tradycyjnych, polskich smaków, wieprzowy smalec i wędzona słonina będą dobrym wyborem. Smalczyk doskonale sprawdza się jako smarowidło do pieczywa, jest też wykorzystywany do smażenia i pieczenia. Z kolei słonina nadaje się do przygotowywania wyjątkowych przysmaków jak kiszona słonina, a także podkreślania aromatu potraw. Zapraszamy do iPublimar i zakupu smalczyku wieprzowego oraz wędzonej, wyśmienitej słoniny!
Smalec wieprzowy – czym jest?
Smalec wieprzowy pochodzi ze świń i występuje w formie wytopionej. W sklepach znajdziesz go w postaci sprasowanych i zapakowanych w papier bloków. Wielu osobom smalec wieprzowy może się kojarzyć ze staropolską kuchnią. Mimo to omawiany wyrób zajmuje ważne miejsce nie tylko w tradycyjnych, lecz także w nowoczesnych przepisach. Smakowity smalczyk podany na kromce świeżego pieczywa z dodatkiem kiszonego ogórka jest przekąską często serwowaną podczas wesel i wiejskich jarmarków.
Jak powstaje smalec wieprzowy? Proces jego pozyskiwania odbywa się na jeden z dwóch sposobów – „na mokro” lub „na sucho”. Według pierwszej metody tłuszcz wieprzowy gotuje się na wodzie lub parze w wysokiej temperaturze, a następnie z pomocą specjalnych wirówek oddziela od cieczy. W wyniku tych działań uzyskuje się smalec mający jasną, niemal białą barwę i subtelny smak. Druga metoda, „na sucho”, polega na topieniu tłuszczu bez dodatku wody. Dzięki temu oprócz smalcu o lekko złocistym odcieniu i wyrazistym aromacie powstają chrupiące skwarki.
Jakość smalcu wieprzowego zależy w dużej mierze od tego, z której części świni pochodzi tłuszcz. Najbardziej ceniony jest smalczyk pozyskiwany z tłuszczu trzewnego– ma neutralny smak sprawdzający się w piekarnictwie i cukiernictwie. W zależności od metody produkcji i użytych surowców smalec może mieć różne właściwości oraz równie rozmaite zastosowania.
Smalec wieprzowy od lat zajmuje ważne miejsce w polskich kulinariach – stosuje się go jako dodatek do pieczywa, wykorzystuje podczas smażenia, a także jako nadający wyrazistszego smaku składnik potraw.
Smalec wieprzowy w iPublimar
W ofercie iPublimar znajdziesz wysokiej jakości smalec wieprzowy rafinowany od Agro-Top, który wyróżnia się neutralnym smakiem i zapachem. Jego jednolita, smarowna konsystencja oraz wysoka temperatura dymienia (220°C) sprawiają, że doskonale nadaje się zarówno do smażenia, jak i wielu innych zastosowań kulinarnych. Biała lub jasnokremowa barwa smalczyku świadczy o jego czystości i starannej rafinacji.
Dla miłośników wyrazistszych smaków doskonałym wyborem będzie Szmalczyk Nadwiślański – wyrób tłuszczowo-mięsny stworzony z wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego. Dzięki smarownej konsystencji smalec idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem, dodatek smażonej cebuli nadaje mu natomiast wyrazistszego charakteru. Wyrób stanowi doskonałą propozycję dla osób ceniących tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu. Szmalczyk Nadwiślański jest produkowany przez firmę Publima działającą na rynku od 1991 roku. Tradycja, doświadczenie i dbałość o jakość to fundamenty, na których do dziś opiera się działalność marki.
Smalce wieprzowe rafinowane
Rafinowany smalec wieprzowy cechuje się bardzo jasną barwą, subtelnym smakiem i neutralnym zapachem. W związku ze swoimi właściwościami sprawdza się jako wszechstronny tłuszcz do smażenia. Może też zastąpić masło lub olej w rozmaitych przepisach. Ceni się go jako element tradycyjnej kuchni, a także używa w piekarnictwie i cukiernictwie, ponieważ smalec wieprzowy rafinowany nadaje wypiekom idealnej konsystencji.
Rafinacja to proces oczyszczania, w trakcie którego z surowego tłuszczu usuwane są wszelkie zanieczyszczenia i niepożądane substancje. Rafinacja obejmuje między innymi filtrację, ekstrakcję oraz bielenie. Dzięki niej smalec wieprzowy zyskuje większą trwałość, jednolitą strukturę i doskonalszą jakość.
Słonina wędzona i surowa
W naszej ofercie znajdziesz również smaczną słoninę od uznanych producentów. Słonina to tłuszcz pozyskiwany z podskórnej tkanki tłuszczowej świni, głównie z grzbietu, boków i tylnej części tułowia. W zależności od obróbki może występować pod różnymi postaciami, od surowych płatów po kawałki, zarówno ze skórą, jak i bez skóry. Słonina ma białą lub jasnokremową barwę oraz dość intensywny smak, który znacznej zawdzięcza zawartości tłuszczu i przypraw.
Omawiany wyrób występuje w kilku popularnych formach. W wersji solonej jest zakonserwowany solą kuchenną i gotowy do dalszej obróbki. Do cenionych produktów należy też wędzona słonina o intensywniejszym aromacie – występuje ona również w wersji doprawionej papryką, wyróżniającej się pikantnością i charakterystyczną barwą.
W iPublimar proponujemy wyprodukowaną z wyselekcjonowanego mięsa słoninę wędzoną. Jest ona konserwowana peklosolą i poddawana wędzeniu w kawałkach. Polecamy również słoninę Bohuna – idealną na chłodniejsze dni, doprawioną i ułożoną warstwami, doskonale komponującą się z kanapkami i piwem.
Słonina – w jaki sposób ją jeść?
Inspirowanym tradycją ukraińskim przysmakiem, który zdobył popularność w Polsce, jest kiszona słonina. Dzięki dodatkowej obróbce wyrób staje się delikatniejszy i bardziej interesujący w smaku. Jak przyrządzić taki smakołyk? Zacznij od natarcia słoniny mieszanką czosnku, ziela angielskiego i liści laurowych. Następnie umieść ją w pojemniku, dodaj pieprz, majeranek i sól. Tak przygotowana słonina powinna marynować się przez około 2 tygodnie.
Kiszona słonina doskonale smakuje na surowo, pokrojona w cienkie plasterki ułożone na kromce pieczywa razem z ogórkiem kiszonymi i cebulką. Warto ją wykorzystać również do przygotowania jajecznicy czy smażenia ziemniaków. Sięgając po kiszoną słoninę, nadasz głębszego smaku i aromatu grochówce, fasolowej lub kapuśniakowi.
Nie czekaj i wybierz już dziś wyjątkowo smakowity smalec wieprzowy, a także słoninę surową lub wędzoną paprykowaną z oferty naszego sklepu online!