Kategorie
Łój wołowy, tłuszcz i frytura wołowa
Łój wołowy
Szukasz tłuszczu wołowego do smażenia frytek belgijskich bądź przygotowania słynnego dania kuchni brytyjskiej, jakim jest fish and chips? Zapraszamy więc do naszego sklepu internetowego i wyboru doskonałej jakości smalcu wołowego. Dzięki dodatkowi tego tłuszczu zyskasz dania o głębszym smaku i znacznie lepszej konsystencji!
Tłuszcz wołowy – czym jest?
Łój wołowy to tłuszcz pochodzący z tkanek tłuszczowych bydła. W zależności od miejsca wytapiania może mieć różny zapach, od subtelnego, ledwo wyczuwalnego, do intensywniejszego. Podobnie jego kolor bywa zróżnicowany, zaczynając od białego, kremowego, a kończąc na żółtawym – zwłaszcza gdy łój pochodzi z tłuszczu znajdującego się niedaleko mięsa.
Co ciekawe, łój wołowy odgrywał ważną rolę w historii. Już w starożytnych cywilizacjach był używany nie tylko w kuchni, stosowano go przede wszystkim do produkcji świec. Jego stabilność w wysokich temperaturach i długi okres przydatności sprawiły, że w średniowiecznej Europie stanowił podstawowy surowiec do wytwarzania świeczek. W XVIII i XIX wieku łój wołowy znalazł zastosowanie w przemyśle jako smar maszynowy, zaczęto go też wykorzystywać do produkcji mydeł, kosmetyków i środków czyszczących.
Aktualnie łój wołowy znany jest przede wszystkim z zastosowań kuchennych. Jako tłuszcz o szczególnej stabilności doskonale sprawdza się podczas wysokotemperaturowego smażenia. Dzięki swoim właściwościom przetopiony łój wołowy może być przechowywany przez długi czas bez utraty jakości.
Tłuszcz wołowy zawiera wiele cennych składników odżywczych, witamin, kwasów tłuszczowych i tłuszczów nasyconych. Jest również niezwykle energetyczny, dzięki czemu stanowi idealny element wysokotłuszczowej diety, takiej jak ketogeniczna. Ponadto łój wołowy w związku ze swoimi właściwościami nawilżającymi, przeciwzapalnymi i przeciwbólowymi nadaje się do zastosowania w naturalnych kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów.
Łój wołowy – co zawiera?
Tłuszcz wołowy stanowi skarbnicę składników odżywczych pozytywnie wpływających na zdrowie, między innymi takich jak:
-
Witamina A – łój wołowy to źródło retinolu, aktywnej postaci witaminy A pozytywnie oddziałującej na stan skóry, wzroku i układu odpornościowego.
-
Witamina E – ten silny przeciwutleniacz zawarty w smalcu wołowym chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i wspiera zdrowie skóry.
-
Witamina D – pomaga zachować prawidłowy poziom wapnia i fosforu w organizmie niezbędny dla mocnych kości i zębów.
-
Witamina K2 – zawarta w tłuszczu wołowym witamina jest ważna dla zdrowia serca i kości, reguluje metabolizm wapnia i zapobiega jego odkładaniu się w naczyniach krwionośnych.
Oprócz wymienionych witamin w smalcu wołowym znajdują się kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 mające znaczenie dla sprawnego działania serca i mózgu. Tłuszcz jest bogaty również w tłuszcze nasycone, które dzięki stabilności w wysokich temperaturach idealnie nadają się do smażenia, wspierają też funkcjonowanie hormonów i zdrowie komórek. Kwas linolowy sprzężony obecny w łoju wołowym działa zaś przeciwzapalnie i może wspomóc zdrowie metaboliczne. Kwas masłowy stanowiący kwas tłuszczowy krótkołańcuchowy wzmacnia natomiast odporność i funkcjonowanie jelit.
Tłuszcz wołowy rafinowany
Rafinacja sprawia, że tłuszcze stają się bardziej stabilne i odpowiadają na różne zastosowania kulinarne. Podczas tego procesu łój poddaje się obróbce w wysokiej temperaturze wynoszącej około 160°C z dodatkiem odpowiednich środków chemicznych. Efektem jest powstanie klarownego tłuszczu o dłuższym terminie spożycia. Rafinacja eliminuje również ryzyko jełczenia tłuszczu w temperaturze pokojowej. Tłuszcz wołowy rafinowany ma również wysoki punkt dymienia, dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia. Nawet przy wysokich temperaturach nie traci swoich cennych właściwości odżywczych i pozostaje bezpieczny w użyciu.
W iPublimar znajdziesz tłuszcz wołowy rafinowany od renomowanej firmy Agro-Top – jest ona jednym z czołowych graczy na rynku tłuszczów zwierzęcych, zarówno w Polsce, jak i na rynku międzynarodowym. Firma od lat dba o najwyższą jakość swoich produktów.
Tłuszcz wołowy do frytek
Jeśli chodzi o najlepszy tłuszcz do smażenia frytek, smalec wołowy należy do najczęstszych wyborów. Przygotowane na nim frytki zyskują jedyny w swoim rodzaju smak, który wyróżnia je na tle tych smażonych w olejach roślinnych. Dzięki swojej stabilności termicznej tłuszcz wołowy doskonale sprawdza się podczas głębokiego smażenia. Jego wysoki punkt dymienia wynoszący około 200°C gwarantuje bezpieczeństwo oraz umożliwia równomierne, efektywne przygotowywanie chrupiących, a zarazem miękkich wewnątrz i cechujących się głębszym smakiem frytek.
Frytura wołowa
Frytura to specjalna mieszanka tłuszczów przeznaczona do smażenia w wysokich temperaturach przez dłuższy czas. Dzięki właściwie dobranym olejom sprawdza się podczas głębokiego smażenia różnorodnych produktów wymagających wysokiej temperatury – od frytek, przez panierowanego kurczaka, aż po ryby, pączki, a nawet warzywa. Frytura wołowa gwarantuje wyrobom doskonałą chrupkość i niepowtarzalny smak.
Tłuszcz wołowy – zastosowania
Dzięki swojej stabilności w wysokich temperaturach łój wołowy nadaje się między innymi do smażenia. Jego wysoki punkt dymienia sprawia, że frytki, krokiety i inne smażone dania stają się chrupiące i pełne smaku. Tłuszcz wołowy jest niezastąpiony również podczas konserwacji mięsa, choćby przygotowywanych w domu wędlin. Pomaga im zachować świeżość przez długi czas. Ponadto stanowi nadający bogatszego aromatu i przyjemnej konsystencji składnik wielu potraw, zup i gulaszy. Smalec wołowy bywa również wykorzystywany w produkcji pasztetów – zapewnia im kremową teksturę i głębszy smak.
Zapraszamy do wyboru doskonałego tłuszczu wołowego do smażenia w iPublimar – oferujemy zarówno łój rafinowany, jak i nierafinowany, w większych ilościach oraz mniejszych!