Aktywne filtry

Pasztety drobiowe i wieprzowe

Biwak, wyprawa rowerowa, spotkanie ze znajomymi, a może elegancka kolacja – pasztety sprawdzą się w wymienionych sytuacjach, ponieważ występują w wielu formach, przeznaczonych do codziennej bądź odświętnej konsumpcji. Zobacz, jakie mięsne wyroby tego typy proponujemy w iPublimar, i sięgnij po te odpowiednie dla siebie.

Pasztety – dlaczego warto po nie sięgać?

Pasztety drobiowe i wieprzowe to klasyka na polskich stołach i nie ma w tym niczego zaskakującego, biorąc pod uwagę ich niezrównany smak oraz rozpływającą się w ustach konsystencję, a także różne możliwości serwowania. Można je jeść na kanapce w towarzystwie chrupiących warzyw, podać w formie wykwintnej przystawki z suszonymi pomidorami, grzybami lub żurawiną, a nawet ciepłego obiadu z aromatycznym sosem. Tradycyjnie przygotowywany z mięsa i podrobów pasztet wyróżnia się aksamitną konsystencją idealnie rozsmarowującą się na chlebie i trafiającą w gusta kulinarne szerokiego grona osób.

Pasztet jednak to nie tylko uczta dla podniebienia, kryje on w sobie również bogactwo składników odżywczych. Dzięki zawartości takich mikroelementów jak miedź i żelazo pozytywnie wpływa na zdrowie.

Miedź wspiera funkcjonowanie mózgu, poprawia zdolność zapamiętywania i myślenia oraz pomaga w syntezie hemoglobiny, dzięki czemu tlen w organizmie jest lepiej transportowany do komórek.
Podobnie działa żelazo, aktywizując hemoglobinę i mioglobinę. Reguluje ono także metabolizm cholesterolu oraz wspiera detoksykację w wątrobie. Ze względu na zawartość żelaza spożywanie pasztetu może okazać się szczególnie korzystne dla osób zmagających się z anemią.
Pasztet drobiowy czy wieprzowy stanowi również dobry wybór dla osób dbających o budowę i regenerację mięśni, ponieważ zawiera wysokiej jakości białko.

Pasztety drobiowe i wieprzowe, w słoiku lub puszce

W iPublimar proponujemy rozmaite uwielbiane przez konsumentów pasztety. Polecamy na przykład drobiowy pasztet Podlaski w puszce produkowany przez Drosed, jedno z czołowych polskich przedsiębiorstw spożywczych. Firma mająca siedzibę w Siedlcach specjalizuje się w przetwórstwie mięsa drobiowego, oferując produkty doceniane zarówno w Polsce, jak i Europie, Azji oraz Afryce.

Polecamy również pasztet mazowiecki w słoiku produkowany przez Zakłady Mięsne Łuków mające już ponad 40-letnią historię i podbijające serca konsumentów na całym świecie. Pasztet doskonale smakuje podawany na świeżym chlebie, bułce, lekkim pieczywie chrupkim, a nawet na krakersach jako szybka przekąska. W naszym sklepie internetowym znalazła się też pasztetowa od marki Aves. Ta wędlina podrobowa doskonale łączy mięso drobiowe i wieprzowe, tworząc kremową, łatwą do krojenia formę.

Kto nie powinien sięgać po pasztet?

Choć pasztet kusi smakiem i aksamitną formą, nie zawsze jest dobrym wyborem. Tradycyjna wersja tego przysmaku zawiera sporo kalorii, tłuszczu i cholesterolu, co sprawia, że osoby borykające się z otyłością, problemami sercowymi i chorobami wieńcowymi powinny sięgać po niego z ostrożnością.

Pasztet wieprzowy i drobiowy bywa też ciężkostrawny, w związku z czym nie będzie najlepszym produktem do spożycia w czasie wieczornego posiłku bądź w większych ilościach. Ponadto zawiera sporo soli, dlatego osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym powinny jeść go sporadycznie.

Jeśli więc lubisz pasztet, pamiętaj, by nie spożywać go w nadmiarze. Warto też postawić na lżejsze alternatywy, wersje warzywne oraz wyróżniające się obniżoną zawartością tłuszczu i soli.

Nie tylko mięsne – pasztety warzywne

Pasztet może być drobiowy, wieprzowy, drobiowo-wieprzowy, przygotowany z cielęciny lub wołowiny, z dodatkiem królika czy dziczyzny. Dobrym wyborem będzie też wyrób z warzyw. Pasztet warzywny jest sycący, a zarazem zdrowy i odpowiedni dla osób szukających wegetariańskich i wegańskich opcji. Najczęściej jako bazowy składnik wykorzystuje się w nim rośliny strączkowe, głównie soczewicę stanowiącą skarbnicę mikro- i makroelementów wspierających organizm na wielu płaszczyznach. W soczewicy znajdują się:

  • witaminy z grupy B dbające o układ nerwowy i metabolizm,

  • witamina C (kwas askorbinowy) wzmacniająca odporność, pomagająca neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników i utrzymać dobrą formę,

  • witamina K wspierająca krzepliwość krwi i zdrowie kości,

  • beta-karoten pozytywnie wpływający na wzrok, skórę, włosy i paznokcie, a przy okazji pomagający w walce z oznakami starzenia i problemami skórnymi.

Z czym jeść pasztet i jak go podawać?

Kromka świeżego chleba, chrupiąca bagietka czy maślana bułka z pasztetem to tradycyjne i lubiane połączenia, które warto urozmaicić klasycznymi bądź odważniejszymi dodatkami, takimi jak:

  • kiszone ogórki wprowadzające kwaśny akcent,

  • żurawinowa konfitura lub miód, których subtelna słodycz będzie kontrastować z wytrawnym smakiem pasztetu,

  • marynowane grzyby bądź sos chrzanowy doskonałe dla wielbicieli intensywniejszych smaków,

  • mus jabłkowy lub sos malinowy odpowiedni dla osób lubiących owocowe nuty,

  • sałatka z rukoli wprowadzająca szczyptę lekkości,

  • mango, granat lub sos słodko-pikantny idealne dla fanów egzotycznych akcentów.

Pasztet doskonale smakuje w zestawieniu z kontrastującymi smakami równoważącymi jego wytrawny charakter.

Chcąc elegancko zaserwować pasztet podczas spotkania z rodziną lub znajomymi, możesz ułożyć go na drewnianej desce razem z różnymi rodzajami serów, kabanosami, suszonymi pomidorami, oliwkami, winogronami i krakersami. W ten sposób stworzysz przekąskę, z której każdy wybierze najbardziej odpowiadające mu smaki.

Zapraszamy do wyboru wyrazistych w smaku pasztetów drobiowych i wieprzowych w wygodnym słoiku lub umożliwiającej długie przechowywanie puszce!