Kategorie
Wędliny: tradycyjne, regionalne
Wędliny tradycyjne
Domowy schab, wiejski boczek, pieczony karczek – jeśli zdarza Ci się zatęsknić za takimi tradycyjnymi wędlinami, zapraszamy do iPublimar. W naszym sklepie znajdziesz zachwycające smakiem i aromatem tradycyjne wędliny. Staramy się tak dobierać swojskie wyroby, by nasi klienci pokochali je już od pierwszego kęsa!
Swojskie wędliny, czyli historia na talerzu
Tradycyjne, polskie wędliny to kulinarne dziedzictwo, które warto doceniać. W zależności od konkretnego czasu w historii miewały różny odbiór społeczny. W trakcie panowania w naszym kraju systemu kartkowego, kiedy to sklepy świeciły pustkami, swojskie wędliny nie tylko stanowiły źródło wartościowego pożywienia, były również uważane za symbol zaradności. Jednocześnie niektóre osoby traktowały wówczas wędliny tradycyjne jako prosty, mniej luksusowy odpowiednik „sklepowych” produktów. Obecnie tego typu wyroby są zazwyczaj cenione oraz poszukiwane, zwłaszcza z okazji świąt i rodzinnych uroczystości. Niektóre osoby przygotowują swojskie wędliny samodzielnie. Nie brakuje również wielbicieli tradycyjnych smaków zlecających przyrządzenie omawianych wyrobów profesjonalnym wędzarniom, a nawet pasjonatów budujących własne, przydomowe miejsca służące wędzeniu. Pyszne wędliny swojskie można znaleźć również w ofertach gospodarstw agroturystycznych i pensjonatów chcących przyciągnąć klientów trudno dostępnymi w inny sposób tradycyjnymi smakami.
Tajemnica tradycyjnych wędlin – unikalność przypraw
Tym, co wyróżnia wędliny tradycyjne, jest nie tylko doskonała jakość mięsa oraz długi i wymagający proces wędzenia. Ważna rolę odgrywa również bogactwo używanych przypraw. W tradycyjnych recepturach decydujących o aromacie swojskich wyrobów wędliniarskich królujepapryka słodka, wędzona i ostra, a także zioła, na przykład oregano, majeranek i bazylia akcentujące unikalność regionalnych wędlin. Charakteru mięsnym produktom nadaje również pieprz – klasyczny czarny, cytrynowy czy biały.
Dzięki dopracowanym kompozycjom przypraw swojskie wędliny, na przykład pieczony schab, boczek czy karczek, nabierają wyjątkowego smaku, który przywołuje wspomnienia dawnych czasów i rodzinnych uroczystości.
Schab pieczony
W iPublimar proponujemy smakowity i soczysty schab pieczony. Należy on do mięs królujących od lat na polskich stołach zarówno podczas codziennych posiłków, jak i bardziej uroczystych okazji. Przygotowuje się go z najdłuższego mięśnia grzbietowego wieprzowiny pozyskiwanego z odcinka piersiowo-lędźwiowego tuszy. Schab pieczony jest dostępny w wersji z kością lub bez, dzięki czemu możesz wybrać odpowiedni dla siebie wyrób w zależności od swojej kulinarnej koncepcji.
Idealny schab to mięso o jasnoróżowej lub głęboko różowej barwie – im ciemniejsze, tym lepszej jest jakości i ma bogatszy smak. Jego konsystencja powinna być delikatna i soczysta, a zarazem nieociekająca wodą.
Pieczony schab zachwyca swoją kruchością i subtelnymaromatem. Wystarczy sól i pieprz, by podkreślić jego naturalne walory, choć świetnie komponuje się także z owocami, tworząc bardziej wyrafinowane i wielowymiarowe smakowo dania. To uniwersalne mięso, które można podać równie dobrze na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno, w formie wędliny z pieczywem czy przekąski z warzywami.
Boczek pieczony
Klasykiem wśród wieprzowych wędlin tradycyjnych jest również pieczony boczek ceniony za intensywny smak. Ten wyrób powstający z części brzusznej półtuszy wieprzowej stanowi doskonałą propozycję zarówno na kanapki, jak i na obiad.
Karczek pieczony
Karkówka nazywana również karczkiem jest częścią schabu wieprzowego. Po upieczeniu nabiera ona soczystości i aromatu, któremu trudno się oprzeć. Ten rodzaj tradycyjnej wędliny nadaje się do serwowania na ciepło – doskonale będzie smakował polany aksamitnym sosem opartym na musztardzie i miodzie bądź grzybach. Pieczony karczek sprawdzi się również na kanapkach w towarzystwie chrupiących warzyw bądź zimnego sosu, na przykład ostrzejszego chrzanowego.
Kaszanka
Do tradycyjnych, podrobowych wyrobów wędliniarskich należy kaszanka, która ma pokaźne grono swoich wielbicieli ze względu wyrazisty smak i aromat – niespotykany w przypadku jakiegokolwiek innego produktu. Wytwarza się ją z podrobów, odrobiny mięsa, tłuszczu i krwi spożywczej, a następnie przyprawia, parzy, piecze bądź wędzi. Kaszanka doskonale komponuje się z ogórkami kiszonymi, kapustą kiszoną, cebulą, pomidorami, jabłkami, a także gęstym sosem pomidorowym.
Jeśli szukasz wymienionych wędlin tradycyjnych, zachęcamy do zapoznania się z ofertą Publima Lipsko, firmy specjalizującej się w przetwórstwie mięsnym. Flagowym produktem przedsiębiorstwa jest kiełbasa wiejska z Lipska wpisana w 2015 roku na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród propozycji Publima Lipsko znalazły się również takie wyroby jak pieczony schab, boczek czy karczek.
Sięgnij po swojskie wędliny, bo warto!
Tradycyjne wędliny mają smak i aromat, który nie ma sobie równych. Wynika on z procesu ich przyrządzania opartego na sprawdzonych, unikalnych i często dopracowywanych przez pokolenia receptur. Swojskie wędliny odróżniają się od masowo wytwarzanych wyrobów dostępnych na sklepowych półkach. Często nie występują w nich sztuczne barwniki, zbędne dodatki chemiczne ani wzmacniacze smaku. Tradycyjne produkty zazwyczaj mają prostszy skład, bezkompromisowy w kwestii jakości.
Jak serwować tradycyjne wędliny?
Wiejskie wędliny wyśmienicie smakują – trudno o produkt, który podrobiłby ich unikalny smak i aromat. Jednak nie jest to ich jedyny wyróżnik. Tradycyjne wędliny są cenione również za swój naturalny wygląd, dzięki któremu doskonale prezentują się na stole. Dlatego warto zdecydować się naich serwowanie podczas świąt i uroczystych spotkań.
Chcąc podać gościom swojskie wędliny, najlepiej postaw na ich kompozycję składającą się z kilku rodzajów wyrobów, takich jak szynka wieprzowa, kabanosy, schab, karczek i boczek. Różnice w smaku, fakturze i kolorze poszczególnych produktów sprawią, że każda osoba znajdzie coś dla siebie. Możesz też eksperymentować z rozmaitymi technikami krojenia: cienkimi plasterkami, grubszymi kawałkami i geometrycznymi kształtami, które dodadzą całości charakteru. Sięgnij również po warzywa i owoce zwiększające wartość odżywczą posiłku i urozmaicające jego smak. Odpowiednie będą na przykład kiszone ogórki, pomidorki koktajlowe, oliwki, rukola, winogrona, śliwki, jabłka i brzoskwinie. Nie zapomnij o chrupiącym pieczywie w różnych wersjach – jasnej i ciemnej, a także zimnych sosach.
Wędliny regionalne możesz podawać nie tylko na zimno z dodatkiem pieczywa. Warto przygotować je również w wersji obiadowej, na ciepło. Smacznym daniem będzie na przykład tarta ze swojską wędliną i serem – goudą, cheddarem czy fetą. Jej skład możesz uzupełnić cebulką, szpinakiem i jajkiem. Pyszną potrawą z wędliną tradycyjną będzie również kremowe risotto ze swojskim boczkiem podsmażonym na maśle z cebulką i czosnkiem.
Od prostych kanapek po wykwintne risotto – możliwości komponowania dań z tradycyjnymi wędlinami są niemal nieograniczone. Sięgnij więc po wybrane produkty z iPublimar i ciesz się ich smakiem razem z bliskimi!