Kategorie
Przetwory
Interesują Cię produkty z długim terminem przydatności do spożycia? Sięgnij po nasze propozycje – choćby przetwory, które stanowią skarbnicę warzywnych i owocowych smaków dostępną przez cały rok, niezależnie od sezonu. Zachowują one swoje wartości odżywcze przez długi czas i nadają charakteru posiłkom spożywanym o różnych porach – śniadaniom, obiadom i kolacjom. Ananasy czy brzoskwinie w lekkim syropie, krojone pomidory, aromatyczne sosy, chrupiące kiszonki, fasola czerwona – wszystkie te produkty mogą być dostępne w Twojej kuchni na wyciągnięcie ręki. Niezależnie od tego, czy jesteś profesjonalnym kucharzem, czy osobą szukającą szybkich rozwiązań kulinarnych na co dzień, z przetworami wprowadzisz szczyptę kreatywności do swoich potraw.
Przetwory – owoce i warzywa w kuchni przez cały rok
Przetwory powstają w wyniku przetwarzania owoców, warzyw, a także czasem mięsa lub ryb. Celem ich powstania jest z jednej strony przedłużenie świeżości i trwałości pożywienia, a z drugiej – poprawa smaku i wartości odżywczych produktu. Przetwory przygotowuje się na różne sposoby. Po pierwsze, poprzez konserwowanie, czyli proces polegający na przedłużeniu przydatności do spożycia produktów poprzez ich pasteryzację bądź dodanie konserwantów. Do przykładowych przetworów tego typu należą dżemy, marynaty, kompoty i konserwy mięsne.
Inna metoda przygotowywania przetworów to fermentacja, czyli technika, w trakcie której mikroorganizmy, takie jak bakterie czy drożdże, przekształcają produkty w artykuły o lepszych właściwościach zdrowotnych. Do przykładowych produktów tego rodzaju należą jogurty, kefiry i kiszonki.
Świadomość zdrowotna i kulinarna w społeczeństwie ciągle rośnie, dzięki czemu coraz więcej osób odkrywa korzyści wynikające z konserwowania produktów.
Przetwory z owoców – doskonałe do orzeźwiających deserów
Owocowe przetwory pozwalają na dłuższe zachowanie prozdrowotnych właściwości owoców. Do popularnych produktów tego rodzaju należy: dżem, konfitura, sok, kompot, marynata, mus czy syrop. Wymienione przetwory są nie tylko niezwykle smaczne, lecz także bogate w witaminy i błonnik czyniące z nich wartościową część diety przez cały rok.
W naszym sklepie znalazły się między innymi przetwory z owoców marki MK działającej pod skrzydłami firmy Konshurt funkcjonującej na rynku od 1990 roku. Polecamy na przykład kawałki ananasa w lekkim syropie stanowiące smaczny dodatek do ciast, deserów i lodów. Syrop bogaty w sok ananasowy po rozcieńczeniu z wodą tworzy orzeźwiający napój przypominający kompot. Dobrym wyborem będą też podzielone na pół i pozbawione pestek soczyste brzoskwinie zanurzone w delikatnym syropie. Podobnie jak ananasy doskonale uzupełnią smak deserów, ciast i lodów, wprowadzając nutkę orzeźwienia.
Ananasy i brzoskwinie w syropie – do jakich posiłków ich użyć? Zainspiruj się!
Warto zaopatrzyć się w większą liczbę puszek z ananasami i brzoskwiniami w lekkim syropie, bo mogą one być interesującym dodatkiem do różnych potraw, nie tylko słodkich, lecz także wytrawnych. Zobacz nasze inspiracje, może jedna z nich przypadnie Ci do gustu:
- Sałatka owocowa – pokrojone kawałki ananasa i brzoskwiń wymieszaj ze swoimi ulubionymi owocami, na przykład gruszkami, winogronami czy kiwi, a następnie dodaj odrobinę naturalnego jogurtu.
- Lekkie, owocowe tiramisu – zamiast tradycyjnej kawy użyj syropu z puszki do nasączenia biszkoptów. W kremie z mascarpone umieść pokrojone brzoskwinie i ananasa.
- Smoothie owocowe – zblenduj brzoskwinie i ananasa z jogurtem naturalnym, dodaj też inne owoce, na przykład banana i mango.
- Roladki z szynką i brzoskwiniami – zawiń kawałki brzoskwini w plastry szynki parmeńskiej, dodaj też do środka odrobinę serka kremowego bądź camemberta.
- Tosty lub kanapki z ananasem i serem – przygotuj tosty z serem i ananasem, a następnie zapiecz je w piekarniku lub na patelni. Słodki ananas dobrze komponuje się z serem.
- Sałatka z kurczakiem i ananasem – grillowany lub pieczony kurczak podobnie jak ser dobrze łączy się z ananasem. Do sałatki możesz dodać też rukolę, ogórka, orzechy, sos jogurtowy lub oliwę z oliwek.
- Kurczak słodko-kwaśny – ananas idealnie współgra z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym. Przyrządź go na przykład na patelni z dodatkiem marchewki i cebuli. Na sos do dania może składać się sos sojowy, sok ananasowy z puszki, ocet ryżowy i skrobia ziemniaczana.
- Schab z brzoskwiniami – do pieczonego schabu lub karkówki dodaj brzoskwinie z puszki. Ułóż ich plastry na mięsie w czasie ostatnich 10 minut pieczenia. Dzięki temu zyskają słodki, karmelizowany smak.
Jak widać, przetwory owocowe doskonale sprawdzają się w sałatkach, deserach, przekąskach, a nawet obiadach!
Przetwory z warzyw – znakomite do obiadu i kolacji
Do najpopularniejszych przetworów z warzyw należą konserwy, czyli warzywa zamknięte w słoikach lub puszkach, często w zalewie, na przykład ogórki kiszone, papryka czy mieszanki warzywne. Przetworami są również bogate w witaminy i minerały soki warzywne otrzymywane poprzez wyciskanie; sosy, takie jak ketchup lub sos barbecue; a także marynaty, czyli warzywa marynowane w occie lub oleju nadającym im intensywniejszy smak i aromat.
Przetwory warzywne dzięki znacznej zawartości błonnika, witamin i minerałów stanowią wartościowe uzupełnienie diety – sprawdzają się zwłaszcza wtedy, gdy brakuje niezbędnych organizmowi sezonowych warzyw.
W ofercie iPublimar znalazły się między innymi przetwory z warzyw od firmy Konshurt, która w 2000 roku wprowadziła markę własną MK proponującą wartościowe produkty spożywcze w przystępnych cenach. Oferujemy na przykład krojone pomidory w puszce stanowiące istotny składnik dań kuchni greckiej, bałkańskiej, hiszpańskiej i włoskiej. Doskonale nadają się one do zupy pomidorowej, sosów i mięsnych potraw. Mogą być przechowywane nawet przez kilka lat. Innym sycącym dodatkiem do dań obiadowych, makaronów, tortilli, sałatek i przystawek jest czerwona i biała fasola. Dzięki długiemu okresowi trwałości doskonale nadaje się jako uzupełnienie składu domowej spiżarni. Ponadto przed spożyciem nie wymaga gotowania.
Zaopatrz się po przydatne w kuchni przetwory warzywne i owocowe – przygotowuj bardziej urozmaicone dania obiadowe, kolacje i desery!